Woorddienstbegeleiding

WAT IS WOORDDIENSTBEGELEIDING?

Een woorddienstbegeleider geeft op een unieke en passende manier vorm aan een afscheidsdienst of herdenkingsdienst.

De woorddienstbegeleider doet dit door persoonlijke teksten te schrijven, handvatten en ideeën aan te reiken aan nabestaanden en te spreken namens de nabestaanden op de dag van de begrafenis of crematie.

Woorddienstbegeleider, spreker bij uitvaarten, funerair spreker, ritueelbegeleider, vier benamingen voor één en hetzelfde beroep.

Woorddienstbegeleiding Marian SniekersTegenwoordig vinden steeds meer mensen een eigen en persoonlijke inbreng in de uitvaart erg belangrijk.
Ook wordt vaker bewust gekozen voor een dienst in een ruimte buiten de kerk. Dit kan zijn in de aula van een crematorium, in een gemeenschapshuis, bij een particuliere begrafenisonderneming, in een restaurant of café, op een(natuur)begraafplaats of zelfs bij mensen thuis in de woonkamer of tuin. Tegenwoordig kan en mag heel veel.

Feit is dat uw eigen rouwproces beter verloopt, wanneer u uw geliefde een mooi en passend afscheid hebt kunnen geven. Echter, op het moment dat een dierbaar iemand sterft, stort de wereld in en bent u emotioneel uit balans.

Er komt heel veel bij kijken en er moet veel geregeld worden. Bij een kerkelijke uitvaart is er dan een priester of dominee die binnen de regels van de kerk invulling geeft aan de begrafenis of crematieplechtigheid.

Bij een niet-kerkelijke uitvaart zou ik u graag mijn diensten willen aanbieden als woorddienstbegeleider. Natuurlijk kan ik wel een kerkelijk ritueel aanhouden door bijvoorbeeld een gebed uit te spreken of wijwater te gebruiken. Mijn ervaring is dat vele nabestaanden, ook al zijn ze niet praktiserend katholiek, dit erg op prijs stellen. Even een moment van stilte inlassen voor ieders eigen gedachten of een gebedje voor de zielenrust van de overledene kan ook erg passend zijn. Het is maar net wat uw wensen zijn.

Samen met u zorg ik er voor dat de overledene altijd een waardig en persoonlijk afscheid krijgt waarin het karakter en de eigenschappen van hem of haar duidelijk herkenbaar zijn.