Werkwijze

HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

 • Bij een sterfgeval maakt u een afspraak met een begrafenisondernemer. Tijdens het gesprek met uw uitvaartondernemer kunt u altijd aangeven dat uw voorkeur uitgaat naar een persoonlijke dienst, geschreven en geleid door woorddienstbegeleiding Marian Sniekers. De begrafenisondernemer zal uw wens respecteren en neemt dan ter plaatse contact met mij op.
 • Omdat ik in de loop der jaren al enige naamsbekendheid heb opgebouwd, benaderen de familieleden van de overledene mij ook vaak rechtstreeks. Uiteraard kan en mag dit. We bekijken dan samen wat er mogelijk is. U zult echter altijd een begrafenisondernemer nodig hebben voor de praktische zaken.

Woorddienstbegeleiding Marian Sniekers | Werkwijze

Als u mij de vormgeving van de dienst toevertrouwt:

 • Maken we een afspraak voor het 2 à 3 uur durende voorbereidende gesprek.
 • Kom ik 1 – 3 dagen ná het overlijden bij u thuis, zodat u in uw vertrouwde omgeving kunt vertellen over het leven van uw geliefde en waar we in alle rust kunnen bespreken wat u wel en wat u juist niet wilt tijdens de dienst.
  Wel of juist geen gebedje of fotopresentatie. Veel of weinig muziek, live muziek, eigen inbreng, overige sprekers, gedichten, rituelen,  persoonlijke attributen enz.
  Of het een dienst gaat worden met veel bijzonderheden of juist een eenvoudige dienst, mijn uitgangspunt is om de wensen van u en van uw dierbare overledene te allen tijde te respecteren.
 • Geeft u aan of er een ‘in memoriam’ (levensloop met herinneringen) uitgesproken moet worden tijdens de dienst. Als u hiervoor kiest vertelt u, eventueel samen met uw familieleden, mij het levensverhaal van uw dierbare aangevuld met anekdotes.
  Ik stel vragen en maak aantekeningen. Thuis verwerk ik mijn aantekeningen en schrijf ik een persoonlijk levensverhaal.
 • Bespreken we uw persoonlijke muziekkeuze. Mocht er nog geen keuze gemaakt zijn dan zal ik een muziekboek te leen aanbieden of naar een website verwijzen. Natuurlijk kan ik ook altijd met u meedenken mocht u het moeilijk vinden om tot een juiste keuze te komen. Ook voor het contracteren van live zang kunt u bij mij terecht.
 • Ik kan, mits foto’s digitaal en op de juiste manier aangeleverd worden, een fotopresentatie maken. Deze presentatie kan dan tijdens de dienst bekeken worden.
 • Kunnen we samen naar passende woorden of een gedicht zoeken voor op het gedachtenisprentje.
 • Stuur ik u ongeveer een dag vóór de uitvaart de door mij geschreven teksten zoals levensverhaal, welkomstwoord, dankwoord, eventuele gedichten, ter inzage. De familie heeft uiteraard altijd de vrijheid om de teksten aan te passen. Nooit zullen er persoonlijke teksten uitgesproken worden waar de familie niet van op de hoogte was of waar de familie geen goedkeuring voor gegeven heeft.
Ik beloof u dat we samen een mooie afscheidsdienst creëren.